Помогни

НГ "Български паметници" призовават всеки, който има желание да се присъедини към нас. Имаме нужда от вашата помощ, за да продължим и развием инициативата. Търсим доброволци за съставяне на експозета за паметниците и преводът им на английски, немски, руски и испански език. Може да изпращате фотографии на паметници, които след подбор ще бъдат публикувани на интернет страницата. Изпратените експозета и фотографии са със запазени права на техните автори и ще бъдат подписани с имената им.

 

Пояснения:

 

- Експозета.

Необходимо е експозетата да са разделени на две главни части. Първата част е техническа и е свързана с мястото на паметника (т.е. адрес, обкръжаваща среда и т.н.); скулптор, архитект, година на откриване; вид на паметника; характерни особености, материали от които е изработен. Не е задължително да се включват всички тези елементи, тъй като понякога за един или друг паметник част от тази информация не може да бъде намерена. Все пак най-важно е да се напише къде се намира паметника, какво представлява, кой са авторите му и кога е открит.

 

Втората част трябва да отговаря на въпроса за кого/за какво е посветен този паметник. В нея се описва на кратко личността/събитието, за което е посветен монумента. В тази по-скоро историческа част не бива да се допуска твърде пространно изложение. По-скоро да се опишат основни моменти и приноси на дадената личност или значението на дадено събитие за нас българите или за човечеството като цяло. Втората част може да се раздели на няколко абзаца, ако е по-обемна или, ако се преплитат различни повествователни линии или сюжети., Като цяло експозето не бива да надхвърля 1 страница.

 

- Фотографии.

Изпращайте вашите фотографии като суров материал или обработени, според примерите, качени в интернет страницата. Необходимата резолюция за обработени и кадрирани фотографии е 1024х768 пиксела. Върху всяка избрана за публикация снимка ще бъде поставен воден знак с логото на "Български паметници", името на автора и адресът на интернет страницата.

 

Очакваме вашите материали, предложения и въпроси на електронна поща: [bgmonuments_email]

 

Благодарим ви за съдействието!

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Градинката пред НДК е издигнат паметник на жертвите на комунизма в България, като на паметната стена с дължина 58 метра са изписани имената на 7526 от жертвите?