На 17 септември 1898 г. е роден Христо Смирненски.

17.09.2013 Христо Димитров Измирлиев /Смирненски/ е роден през 1898г. в гр.Кукуш. След като семейството му преживява радостта от Балканската /1912 г./ и ужаса от Междусъюзническата война /1913 г./ е принудено да търси препитание в гр. София, където Христо се записва в Техническото училище. От 1915 г. по примера на брат си Тома започва да сътрудничи на различни хумористични издания /в. „К’во да е”, „Българан” и др./ и въпреки младостта си става един от най-популярните поети.

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Паметната плоча в село Долни Пасарел, посветена на Димитър Списаревски, се намира близо до мястото, на което са намерени останките от самолета му?