Културно-историческите паметници в област София-град – заключение и продължение (обновена).

02.04.2013В петък (29.03.2013 г.)  в Заседателна зала 2 на СУ „ Св. Климентс Охридски“  се състоя заключителна конференция за проекта „Културно-исторически паметници в София-град” под наслов „Културно-историческите паметници в София-град – заключение и продължение. Младежта в стремеж за съхранение на паметта.”   На нея пред погледите на хора от различни академични и неформални среди ръководителят на неформална група „Български паметници” Благой Анев представи накратко постигнатото от екипа за една година, амбициите, очакванията и стремежите на групата оттук нататък  и изказа благодарности към подкрепилите проекта хора, организации и фирми.

 

Конференцията продължи с представянето на историка Антоан Тонев, който по увлекателен, обективен и критичен начин разходи аудиторията  през хронологията на българската история и разки „белите петна” на монументалното строителство под формата на възпоминателни паметници в областта на София-град.  

 

Събитието продължи с интересното  и изключително задълбочено представяне на младши арх. Силва Събкова относно разликите и приликите между културно-историческата ценност и възпоминателния паметник, което завърши със схематичното извеждане на статута на възпоменателните паметници. Важен в представянето на Силва беше личният момент, чрез който тя разкри какво я е мотивирало да се включи дейно в проекта на „Български паметници” и какви са достойнствата на този проект.

 

Последната част на конференцията беше посветена на проекта „Скопие 2014”, чието представяне от културолога Елица Барукчиева целеше да сравни политиките за култура и за съхраняване на културно-историческото наследство в двете съседни столици, както и да повдигне въпроса за значението на общественото мнение относно планираните и извършващите се културни политики не само в столицата, но и в цялата държава.

 

Конференцията беше затворена от дискусия и от препоръки от страна на гостите. „Български паметници” благодари на всички , които са допринесли, подкрепили и сътрудничили на идеята! Следете страницата на „Български паметници” www.monuments.bg , както и Facebook-страницата за предстоящи събития, новини и статии от сферата на културно-историческите паметници.

 

Автор: Елица Барукчиева

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Паметната плоча в село Долни Пасарел, посветена на Димитър Списаревски, се намира близо до мястото, на което са намерени останките от самолета му?