136 години от Освобождението на България!

03.03.2014Честваме 136 години от Освобождението на България от Османско владичество. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877-1878 г. Датата 3 март слага начало на Третата българска държава.

Поклон пред храбрите воини, паднали за Свободата на България!

В речта си по случай Националния празник президентът Росен Плевнелиев призова българския народ да се грижи за културно-историческите си паметници! Ние от сдружение „Български паметници“ сме приели тази кауза като лична. Днес се навръшва 1 година от старта на интернет страницата „Български паметници“ – www.monuments.bg. Празникът за нас е двоен! Желаем си здраве и подкрепа от вас, за да продължим делото си и спомогнем за съхранението на културно-историческите паметници на България!

Да живее Майка България! Честит празник!

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Първият паметник на Фьодор Достоевски е открит в Добрич на 30.10. 2008 г, когато е и рождената дата на големия руски класик? Монументът е изграден по идея на фондация „Фьодор Достоевски”. Бронзовата композиция е висока три метра и е дело на скулптора Христо Илиев. В основата на паметника върху бял и черен мрамор е изписано „1876 година глас-камбана в защита на българите” в знак на признателност към писателя за отразяване на героичната епопея на българския народ по време на Априлското въстание.