Светослав Лучников

Паметникът на Светослав Лучников - министър на правосъдието в правителството на Филип Димитров (1991-1992) е открит на 10.10.2012 година в столицата. Творбата е дело на скулптора Данко Данков, а цялостният архитектурен проект принадлежи на арх. Стефан Беязов. Инициатор за издигането на паметника е клуб „Светослав Лучников“ с председател проф. Христо Баларев, а дарители са д-р Георги Лазаров от САЩ, както и депутати от Синята коалиция. Паметникът се намира в градинката пред „Райфайзенбанк“ на ул. Цар Иван-Асен ІІ.


Светослав Лучников е юрист, политик и общественик. Роден е на 03.02.1922 г. в град Русе. След „промените” е член на Националния клуб за демокрация и негов председател (1993-2002). Лучников е министър на правосъдието и вицепремиер в правителството на Филип Димитров (1991-1992), народен представител от СДС в 37-то, 38-то и 39-то Народно събрание. Популярен е с работата си по редица законопроекти, свързани с реституцията на отнетата след 9 септември 1944 г. собственост. Автор е на закона, наречен на негово име, задължаващ държавата да обезщети собствениците на одържавени имоти, чиято собственост е невъзможно да бъде възстановена. Отива си от този свят през 2002 година.

Информация

Година на построяване

2012

Автор на паметника

Стефан Беязов, Данко Данков

Местоположение

GPS Координати

42.689971, 23.342009

Периоди

Съвременни паметници (след 1989 г.)

Автор на експозето

Милена Вукова

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Патриотът и антикомунист Илия Минев, чийто паметник е в градинката между НДК и хотел „Хилтън”, е прекарал в затвори и лагери 33 години, повече дори от Нелсън Мандела?