Паметник на победителите

Открит е през януари 2008 година по време на посещението на президента на Руската федерация Владимир Путин в България. Изграден е за 130-годишнината от края на Руско-турската война. На паметника е изобразено подписването на Санстефанския предварителен мирен договор от граф Игнатиев.

 

Още от XVIII век Русия се превръща в основен противник на Османската империя, като това я кара да е изключително активна на Балканите. Колкото повече расте вярата в освободителната й мисия, толкова повече се утвърждава руското влияние сред балканските християни. Русия води 13 войни с Османската империя за Балканите. През 1876 година на Балканите бушуват две въстания – едно в Босна и Херцеговина и друго в българските земи. Източната криза избухва с нова сила. Руската дипломация започва активни действия за мирното й уреждане. В резултат на това в края на 1876 и началото на 1877 година тя се домогва до свикването на Цариградската посланическа конференция и до подписването на Лондонския протокол, чиито решения османското правителство категорично отхвърля. Русия се оказва пред реалната заплаха да подрони фатално авторитета си сред балканските християни, ако в този критичен за тях момент не се намеси. След бурни дебати в коронния съвет при царя, на 12 април 1877 г. мотивите на Милютин са приети. Войната започва. За осем месеца руските войски окупират цяла България и стигат до Константинопол. На паметната за всички българи дата 3 март 1878 година в малкото селце Сан Стефано, разположено на 12 км от Истанбул е подписан предварителен мирен договор между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора от една страна и Османската империя от друга.

 

Информация

Година на построяване

2008

Автор на паметника

Иван Тодоров

Местоположение

GPS Координати

42.693665, 23.339242

Периоди

Военни паметници (1877 – 1945)

Съвременни паметници (след 1989 г.)

Автор на експозето

Милена Вукова

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

По инициатива на Алеко Константинов се създава първото туристическо дружество в България и се дава начало на организирания туризъм с изкачването на Черни връх в планина Витоша на 27 август 1895 г.