Папа Йоан Павел II

Папа Йоан Павел II или Карол Йозеф Войтила е първият римокатолически папа от славянски произход и първият папа след папа Адриан VI (1522 г.), който не е италианец. Служи като папа от 16 октомври 1978 до смъртта си на 2 април 2005 година.

 


Построяването на паметник в негова чест в София не е случайно. Отношението на папата към България винаги е било крайно положително, въпреки обвиненията в т. нар. „българска следа” в атентата срещу него през 1981 година. При посещението си в страната ни през 2002 година папа Йоан Павел II споделя пред президента Георги Първанов, че никога не е вярвал, че България е замесена в атентата. Визитата му на българска територия е първата папска визита в 13-вековната ни история, а за него бе 96-ото апостолическо пътуване в чужбина. Римският първосвещенник избира тъкмо датите от 23 до 26 май, за да почете празниците, свързани с честването на българската писменост и култура. Показателни са и думите с които той започва своето обръщение към българите: „С вълнение и дълбока радост идвам днес в България и отправям към вас моя сърдечен поздрав. Благодарен съм на Всемогъщия Бог, че ме удостои с честта да осъществя това свое желание, което нося от дълго време в сърцето си.”

Информация

Година на построяване

2002

Автор на паметника

Местоположение

GPS Координати

42.684105, 23.325761

Периоди

Съвременни паметници (след 1989 г.)

Автор на експозето

Милена Вукова

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

На 26 март (Денят на Тракия) 2010 година в парка „Св. Николай Софийски” е открит бюст на първия български екзарх – Антим I?