Васил Левски

Васил Иванов Кунчев е идеолог и най-виден организатор на българското националноосвободително движение. Роденият в Карлово на 6 юли 1837 година български герой се подстригва за монах през 1858 година и приема името Игнатий. Скоро младият карловец е запленен от призивите на Георги Стойков Раковски за национално освобождение и за премахване на османския ярем. Следвайки тези призиви, се озовава в Белград, където през 1862 година се включва в Първата българска легия. Там получава прозвището „Левски”, заради лъвския си скок по време на ученията. В Белград Левски се сражава срещу турците, а след разпускането на легията отива във Влашко. През 1867 година участва като знаменосец в четата на Панайот Хитов, а малко по-късно се присъединява и към Втората българска легия. Скоро Левски осъзнава, че свободата може да бъде постигната само чрез старателна подготовка на силите вътре в Българско и чрез единодействието на целия български народ. Емиграцията, съседните християнски държави и Великите сили могат да помогнат, но не трябва да се разчита на тях, а само и единствено на собствените сили и възможности. В изпълнение на това свое гениално прозрение чрез поредица от обиколки из българските земи Васил Левски създава Вътрешната революционна организация, която става образец за организационно изграждане и конспиративност. Поради намеса на емигрантските дейци и заради неразумните действия на Димитър Общи османските власти научават за ВРО и се залавят с издирването на Апостола. Така се стига до залавянето, съдебния процес и смъртната присъда. Васил Левски е обесен в покрайнините на София на 6 февруари 1873 година. След смъртта си Апостолът на Свободата се превръща в национален герой и вдъхновява поколения българи с любовта си към народ и Родина.

 

Паметникът, посветен на Васил Левски, се намира на едноименния булевард, който днес е в центъра на столицата ни. Монументът е поставен близо до мястото, на което се предполага, че е обесен Апостола. Изработен е по проект на чешкия архитект Антонин Колар и представлява висока 13 метра гранитна колона. Основната част от колоната е изработена от италианеца Абрамо Перукели. В най-широката ѝ част е поставен бронзов барелефен портрет на Васил Левски. Под барелефа стои надпис: „На великия бълг. Апостолъ на свободата – Василь Левски – Признателното Отечество”. Паметникът е официално открит на 22 октомври 1895 година.

Информация

Година на построяване

1895

Автор на паметника

арх. Антонин Колар

Местоположение

GPS Координати

42.69669, 23.33533

Периоди

Възрожденски паметници

Автор на експозето

Антоан Тонев

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Паметникът на Димитър Петков се намира между Софийския университет и Орлов мост, понеже там е лобното му място?