Паметник на руските генерали В. В. Каталей и Д. А. Философов

Това е най-малкият от всички руски паметници в София и единственият от по-старите, на който е отбелязана датата на изграждането му. Основният камък е положен през 1884 година, а монументът е завършен и открит през 1885 година. Посветен е на загиналите гвардейци от трета гвардейска пехотна дивизия. На него са вписани имената на генерал-лейтенант Василий Каталей и генерал-майор Дмитрий Философов. Двамата генерали са били в дивизията на генерал-адютант Йосиф Гурко по време на руско-турската война. Убити са в сражение с турската армия на 2 януари 1878 г. (по нов стил), т.е. 2 дни преди влизането на руските войски в София. По време на бомбардировките над София през януари 1944 г. паметникът е разрушен. След войната е възстановен, частично е реставриран през 1978 г. През 1987 година е подложен на нова реставрация, като двуглавият орел е заменен с орел с разперени крила. Последната реставрация на паметника е по повод на 130-годишнината от освобождаването на София и обявяването й за столица на България. Тази реставрация е финансирана отчасти и от БТА. Тогава бива възстановен оригиналният вид на паметника. Паметникът е изграден от блокове от бял варовик, увенчан с двуглав орел от бронз, розети и гирлянди от бронз. Буквите и текстовете също са от бронз. Над постамента има фриз от гюлета.

Информация

Година на построяване

1885

Автор на паметника

Местоположение

GPS Координати

42.68585, 23.34463

Периоди

Военни паметници (1877 – 1945)

Автор на експозето

Милена Вукова

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

На 26 март (Денят на Тракия) 2010 година в парка „Св. Николай Софийски” е открит бюст на първия български екзарх – Антим I?