Мемориал на жертвите на комунизма

На 7 декември 1994 година Столичният общински съвет взема решение за изграждане на мемориал, който да ни напомня за жертвите на комунизма в България от периода на създаването на Българската комунистическа партия през 1919 година до свалянето на Тодор Живков от власт през 1989 година. Мемориалният комплекс е посветен на всички жертви на БКП: на пострадалите от терористичните актове на левите екстремисти, на убитите без съд и присъда достойни българи, на хилядите наши сънародници, изпратени в лагери, на преселваните, преследваните и репресираните.

 

За да бъде избрана визията на мемориала, се провежда национален конкурс, организиран от Фонд „Паметник на жертвите на комунизма”. Печели проектът на арх. Атанас Тодоров, арх. Димитър Кръстев и инж. Цветан Иванов. Мемориалният комплекс е изграден в периода 1997 – 1999 година от фонд „Паметник на жертвите на комунизма”, като строителните работи са дело на фирма „Бокар” и фирмата за каменни облицовки „Европа 97”. Надписите върху Паметната стена са дело на художниците Иван Смолянов и Кирил Николчев, а мозайките в параклиса „На всички български мъченици” – на художника Асен Гицов. Красноречив е фактът, че средствата за изграждането на мемориала са дарени от стотици родолюбиви българи и са събрани за изключително кратко време. Паметникът е открит официално на 11 септември 1999 година с тържествена църковна служба, отслужена от свещеници и архиереи на Българската православна църква и духовници от Католическата и Арменската църкви, като този акт за пореден път демонстрира единството на всички жертви и пострадали от комунизма.

 

Мемориалният комплекс се намира в източната част на парка пред Националния дворец на културата (НДК) и се състои от три отделни елемента, които сами по себе си са изключително впечатляващи, но взети заедно формират едно място на памет с невероятна сила и въздействие. Първият елемент е облицованата с черен гранит Паметна стена с дължина 58 метра, върху която са изписани имената на 7526 жертви на комунизма в България. Пред централната част на Паметната стена е вкопан старинен християнски оброчен кръст, който служи за символичен надгробен знак. В близост е разположен и малък православен параклис, изграден от бял камък, който е посветен на всички български мъченици, за да ни напомня за страданията на жертвите, но и за голямата им любов към България и към българския народ. Самият мемориал е разположен до малък хълм, който сякаш е част от цялостната композиция и може да бъде възприет като символична гробна могила на всички жертви на комунизма, тъй като много от убитите са погребани в безименни гробове и днес близките им дори не знаят къде почиват тленните им останки. По този начин съхраняваме паметта за загиналите и им отдаваме почитта, която заслужават. Мемориалният комплекс, посветен на жертвите на комунизма е едно силно въздействащо кътче в центъра на столицата ни, което носи много поуки и към което си струва да се връщаме всяка година.

Информация

Година на построяване

1999

Автор на паметника

Aрх. Атанас Тодоров, арх. Димитър Кръстев и инж. Цветан Иванов

Местоположение

GPS Координати

42.686599, 23.320284

Периоди

Съвременни паметници (след 1989 г.)

Автор на експозето

Антоан Тонев

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Паметникът на Пейо Яворов в Борисовата градина е издигнат през 1935 година благодарение на усилията и средствата на признателните арменци, живеещи в България?