Джон Атанасов

Паметникът на Джон Атанасов се намира в центъра на град София. Разположен е на улица Гурко пред сградата на Телефонната палата. Монументът е реализиран по проект на скулптора Вълко Ценов и архитект Стефан Минчев. Издигнат е в чест на създателя на първия цифров електронен компютър – Джон Атанасов. Паметникът е открит на 3 октомври 2003 година по повод 100-годишнината от рождението на великия учен и изобретател. При създаването му е спазен принципът на дървовидната структура. В ореола е вграден кръст, а също така - четирите посоки на света. В средата е разположен портретът на Джон Атанасов. Скулптурната пластика е изработена от бронз, висока е 6 м и тежи 3 т.

 

Джон Винсент Атанасов е роден на 4 октомври 1903 г. в Хамилтон, щата Ню Йорк. Неговият баща, Иван Атанасов, е български емигрант, роден в село Бояджик, Ямболско. Джон Атанасов получава бакалавърска степен в Щатския университет на Флорида (1925 г.), магистърска - в Щатския университет на Айова (1926 г.) и докторска по философия (физико-математически науки) - в Университета на Уисконсин (1930 г.). След това се завръща в Щатския университет на Айова в град Еймс първоначално като професор по математика, а по-късно и по физика. През декември 1939 г. заедно със своя сътрудник Клифърд Бери създава прототипа на първата електронноизчислителна машина (ЕИМ), напълно завършена през 1942 г. и наречена ABC (Atanasoff-Berry Computer). След приключването на исторически съдебен спор за патента на компютъра, завършил в полза на Джон Атанасов, той е поканен в България от БАН и му е връчен орден „Кирил и Методий“ - първа степен. Американският физик, математик и електроинженер от български произход е награден и с орден „Народна Република България“ — първа степен. Наред с двата си български ордена, Джон Атанасов получава и множество американски награди и отличия, измежду които и Националният медал за наука и технология. Прочутият физик, математик и електроинженер умира на 91-годишна възраст през 1995 г.

Информация

Година на построяване

2003

Автор на паметника

Скулптор Вълко Ценов и архитект Стефан Минчев

Местоположение

GPS Координати

42.69389, 23.32397

Периоди

Съвременни паметници (след 1989 г.)

Автор на експозето

Яна Георгиева

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

През 2003 година в парк „Света Троица” е открит паметник на загиналите в Илинденско – Преображенското въстание по случай 100-годишнината от паметното събитие?