Христо Смирненски

 

Христо Димитров Измирлиев /Смирненски/ е роден през 1898 г. в гр. Кукуш. След като семейството му преживява радостта от Балканската /1912 г./ и ужаса от Междусъюзническата война /1913 г./, е принудено да търси препитание в гр. София, където Христо се записва в Техническото училище. От 1915 г. по примера на брат си Тома започва да сътрудничи на различни хумористични издания /в. „К’во да е”, „Българан” и др./ и въпреки младостта си става един от най-популярните поети. През 1917 г. започва да използва псевдонима Смирненски, с който остава известен в българската литература. Следват години на тежък труд и мизерия на фона на избухналата Първа световна война /1914 – 1918 г./ – поетът работи като репортер, касиер, коректор, карнетист и др., но не спира да пише. През 1918 г. излиза първата му книга – „Разнокалибрени въздишки в стихове и проза”, а през 1919 г. издава десетки свои творби – стихове, очерци, фейлетони – на страниците на сп. „Червен смях” и „Работнически вестник”. През 1922 г. е отпечатана стихосбирката му „Да бъде ден”. Туберколозата или „жълтата гостенка”, както я нарича самият той, не подминава и Смирненски и през 1923 г. той умира, ненавършил 25 години.

 

Христо Смирненски остава в историята на българската литература като един изключително продуктивен творец, който чрез своите стихове негодува срещу несправедливостта в света. В циклите му „Зимни вечери” и „Децата на града” доминира съпричастието към слабите и отритнатите, идеологията му намира израз в стихотворения като „Червените ескадрони” и „Бунта на Везувий”, а неговата „Приказка за стълбата” – критика на продажността и егоизма – е актуална и обект на обществен дебат и днес.

 

В чест на именития български поет на столичния пл. „Журналист” е издигната паметна плоча.

 

Информация

Автор на паметника

Местоположение

GPS Координати

42.680946, 23.331543

Периоди

Социалистически паметници

Автор на експозето

Евгения Грозданова

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Паметникът на Свети Климент Охридски в София е дело на скулптора Любомир Далчев, брат на поета Атанас Далчев?