Георги Раковски

Патриархът на българското националноосвободително движение е роден в Котел през 1821 година. Израства в родолюбив род, като един от най-известните му роднини е вуйчо му – капитан Георги Мамарчев. В негова чест младият котленец приема името Георги за свое собствено вместо кръщелното си име Съби. На 16 годишна възраст Раковски отива с баща си в Цариград където получава добро образование, като наред с обучението си се отдава и на родолюбива дейност, участвайки в дейността на тъй нареченото „Македонско дружество”, което си поставя за цел освобождението на българите от османско иго. След като научава за подготвяната в Браила въоръжена акция за освобождението на България, Раковски се отправя към този важен център на българската емиграция и взема дейно участие в организирането на Втория браилски бунт през февруари 1842 година. Заради своята дейност 21-годишният младеж е арестуван и осъден на смърт, но успява да избяга. След около година се завръща в родния Котел и подема наново патриотичната си дейност, но е издаден и осъден. Прекарва в затвора 3 години. След като е освободен отново не прекланя глава и продължава да работи за освобождението на България. По време на Кримската война предава сведения на руското командване, но сравнително бързо е разкрит и арестуван. Отново успява да избяга след което организира чета с която действа в тила на османската армия в района на Стара планина.

 

През 1855 година Раковски напуска българските земи и отива първоначално в Букурещ, след това в Нови Сад и накрая в Белград. Там се занимава с литературна и публицистична дейност и поставя началото на вестник „Дунавски лебед”, който се превръща в една от най-важните трибуни на българското националноосвободително движение. През 1862 година Георги Раковски създава в Белград Първата българска легия, която е предшественик на българската войска и чиято цел е била да вдигне масово въстание в българските земи. След като участва в боевете за Белград срещу местния турски гарнизон легията е разпусната от сръбските власти. Раковски е разочарован и напуска Белград. Отива в Букурещ, където остава до края на живота си.

 

Бащата на организираното българско националноосвободително движение разработва общо 3 плана за освобождението на България, като третият е истинският апогей на неговата организационна мисъл. Именно в този план се поставят идейните основи на новия облик на нашето националноосвободително движение и се защитава идеята, че за да се освободим трябва да разчитаме на собствените си сили, а не на Русия или на останалите балкански народи. За съжаление на 9 октомври 1867 година, само 10 месеца след като е съставил Третия си план за освобождението на България, Георги Стойков Раковски напуска този свят, покосен от туберкулоза. Така завинаги си отива не само първият идеолог, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение, но и един голям политик, дипломат, публицист, поет, писател, историк и етнограф. Георги Раковски остава завинаги в народната памет като велик българин, посветил целия си живот на народ и Родина и защитавал българските национални интереси до сетния си дъх.

 

Бюст-паметникът на Георги Раковски в Борисовата градина е част от „Алеята на бележитите българи” и се намира в близост до паметниците на неговите идейни наследници и продължители на Делото му – Васил Левски и Христо Ботев. Автор на бюста е прочутият български скулптор акад. Иван Лазаров. 

Информация

Автор на паметника

акад. Иван Лазаров

Местоположение

GPS Координати

42.688173, 23.339256

Автор на експозето

Антоан Тонев

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

През 2007 година в квартал „Иван Вазов” е открит паметник на летците от 6-ти изтребителен полк, защитавали небето над София по време на Втората световна война?