Фритьоф Нансен

 

Фритьоф Нансен /1861 – 1930/ е норвежки океанограф, изследовател на Арктика, общественик, дипломат и филантроп. Едва 20-годишен, Фритьоф се отправя на биоложка практика на кораба „Викинг” в Гренландско море, като това плаване изиграва решаваща роля за по-нататъшната му дейност като полярен изследовател. През 1888 г. пръв пресича Гренландия от изток на запад със ски, съставяйки подробна карта. За неговата експедиция на борда на кораба „Фрам” /1893 – 1896/ заговаря целият свят. Нансен заедно с още 12 души екипаж пътува от Новосибирските острови до о-в Шпицберген, използвайки дрейфа на морския лед, след което заедно със съмишленика си Ф. Йохансен продължават с шейни и кучета към Северния полюс, събирайки ценни биологични и физикогеографски сведения. През 1897 г. Нансен става професор и се включва в множество нови океанографски изследвания, които го превръщат в национален герой и улесняват влизането му в политиката. Фритьоф Нансен има основен принос за независимостта на Норвегия и през 1905 г. става първи дипломатически пратеник на страната си в Лондон. В последните години от живота си норвежецът се отдава на активна обществена и политическа дейност. След избухването на Октомврийската революция организира международна помощ за гладуващите. В качеството си на Върховен комисар на ОН за бежанците Нансен помага на стотици хиляди бежанци от различни държави да открият своя втори дом. Благодарение на него хиляди българи от Западна Тракия, депортирани на Егейските острови по време на Гръцко-турската война /1919 – 1922/, успяват да се завърнат в Родината. В чест на заслугите си през 1922 г. Фритъоф Нансен получава Нобелова награда за мир.

 

На 13 юли 2012 г. в гр. София, в парковото пространство на Националния дворец на културата на кръстовището на бул. „Фритьоф Нансен” и бул. „Патриарх Евтимий”, е открит паметник в чест на именития норвежец. Автор на монумента е скулпторът Свилен Костадинов, а инициативата за поставянето му е на Норвежкото посолство в сътрудничество със Столична община, Съюзът на българските художници, Българският червен кръст. Специален гост на откриването му е внучката на Фритьоф Нансен – Марит Греве. Надписът на монумента гласи: „Човеколюбието е основа на действената политика”.

 

Информация

Година на построяване

2012

Автор на паметника

Свилен Костадинов

Местоположение

GPS Координати

42.688437, 23.321518

Периоди

Паметници от Третото българско царство

Автор на експозето

Евгения Грозданова

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

По инициатива на Алеко Константинов се създава първото туристическо дружество в България и се дава начало на организирания туризъм с изкачването на Черни връх в планина Витоша на 27 август 1895 г.