На загиналите за България

На територията на област София – град има редица военни паметници, които са ясно свидетелство за преклонението на признателните поколения към героите, сражавали се по бранните полета за нашата Родина и пролели свещената си кръв, за да я има България и за да бъдем ние днес свободни, горди и независими. Няма как с думи да опишем героизма и любовта към народ и Родина, проявени от хилядите български герои, сражавали се на десетки фронтове в няколко последователни войни в края на XIX и през ХХ век. Единственото, което можем и трябва да направим е да следваме неотклонно техния завет и да се опитаме да бъдем на тяхната висота, за да им отдадем заслуженото и за да не бъдат усилията им похабени и хвърлени на вятъра. Благодарим Ви, герои! Вие ни показахте пътя и Вашите паметници са крайъгълните камъни на които се крепи вярата ни, че щом сме имали велико минало, ние имаме сили да създадем и едно по-добро бъдеще.

Информация

Автор на паметника

Местоположение

GPS Координати

42.62925, 23.19625

Периоди

Военни паметници (1877 – 1945)

Автор на експозето

Антоан Тонев

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Патриотът и антикомунист Илия Минев, чийто паметник е в градинката между НДК и хотел „Хилтън”, е прекарал в затвори и лагери 33 години, повече дори от Нелсън Мандела?