На загиналите за България

На територията на област София – град има редица военни паметници, които са ясно свидетелство за преклонението на признателните поколения към героите, сражавали се по бранните полета за нашата Родина и пролели свещената си кръв, за да я има България и за да бъдем ние днес свободни, горди и независими. Няма как с думи да опишем героизма и любовта към народ и Родина, проявени от хилядите български герои, сражавали се на десетки фронтове в няколко последователни войни в края на XIX и през ХХ век. Единственото, което можем и трябва да направим е да следваме неотклонно техния завет и да се опитаме да бъдем на тяхната висота, за да им отдадем заслуженото и за да не бъдат усилията им похабени и хвърлени на вятъра. Благодарим Ви, герои! Вие ни показахте пътя и Вашите паметници са крайъгълните камъни на които се крепи вярата ни, че щом сме имали велико минало, ние имаме сили да създадем и едно по-добро бъдеще.

Информация

Автор на паметника

Местоположение

GPS Координати

42.62925, 23.19625

Периоди

Военни паметници (1877 – 1945)

Автор на експозето

Антоан Тонев

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Първият паметник на Фьодор Достоевски е открит в Добрич на 30.10. 2008 г, когато е и рождената дата на големия руски класик? Монументът е изграден по идея на фондация „Фьодор Достоевски”. Бронзовата композиция е висока три метра и е дело на скулптора Христо Илиев. В основата на паметника върху бял и черен мрамор е изписано „1876 година глас-камбана в защита на българите” в знак на признателност към писателя за отразяване на героичната епопея на българския народ по време на Априлското въстание.