Димитър Списаревски

 

Над с. Пасарел в м. Стражарски дол се намира паметен кът на капитан Димитър Списаревски. Дървен кръст, паметна плоча, множество венци и трибагреници обозначават лобното място на героя, направил въздушен таран по време на Втората Световна война, за да спре вражески бомбандировач, летящ към София. Наоколо са поставени пейки и маси, изграден е и навес, които се поддържат и освежават ежегодно както от местното население, така и от много други признателни хора и организации.

Димитър Светозаров Списаревски е роден на 19 юни 1916г. в Добрич. След Военното училище в София, той е на школа в гр. Кауфбойрен, близо до Аугсбург. Следва авиационното училище за въздушна аеробатика Шлайсхаим край Мюнхен и накрая завършва най-престижната школа за висш пилотаж във Верньойхен през 1938 г. На 20 декември 1943 година е първият и последен бой на поручик Списаревски. Той се сблъсква с противникова бомбардировъчна група в района на село Долни Пасарел, Софийско. След като сваля един от бомбардировачите, българският летец се насочва към "летящата крепост", която е водач на групата, и след като свършват патроните на картечницата му се врязва със своя самолет в американския бомбардировач. Поручик Списаревски загива и посмъртно е произведен в чин капитан, но успява да свали американската летяща крепост и да прекрати бомбардировките.

 

Информация

Автор на паметника

Местоположение

GPS Координати

42.558227, 23.487612

Периоди

Военни паметници (1877 – 1945)

Автор на експозето

Яна Георгиева

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

По инициатива на Алеко Константинов се създава първото туристическо дружество в България и се дава начало на организирания туризъм с изкачването на Черни връх в планина Витоша на 27 август 1895 г.