Асен Златаров

Асен Христов Златаров е роден на 4 февруари 1885 година в град Хасково. След като завършва средното си образование в България, следва химия в Женева. През 1908 година, само на 23 години, става доктор по химия и физика в Гренобълския университет. В следващите години специализира в Мюнхен, където е високо оценен, но след края на специализацията си решава да се върне в България, за да помогне за развитието на българската наука. Започва работа като асистент в Софийския университет. Скоро амбициозният учен започва да се издига по академичната стълбица като през 1922 година става доцент по биохимия, а през 1924 година – извънреден професор. През 1935 година получава и най-голямото признание, като става редовен професор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, чест, която в онези години е била привилегия за малцина. Проф. Златаров допринася за развитието на биохимията в световен мащаб, а у нас с право е наричан „баща на биохимията в България”. Наред с научната си дейност проф. Златаров се занимава и с популяризиране на науката чрез научно-популярни статии и издания, както и с литература и литературна критика. Във връзка с разностранните си занимания професорът произнася крилатата фраза: „Изкуството е социално явление и трябва да обслужва народа. Няма изкуство за изкуството, както няма наука за самата наука”. Големият български учен, публицист, литератор, общественик и човек Асен Златаров си отива от този свят на 22 декември 1936 година.

Бюст-паметникът на проф. Асен Златаров се намира в парка „Заимов” в близост до театър „София”. Издигнат е през 1996 г. по инициатива на клуб „Асен Златаров“ с лични и обществени дарения.

 

Информация

Година на построяване

1996

Автор на паметника

Стою Тодоров

Местоположение

GPS Координати

42.696639, 23.344721

Периоди

Паметници от Третото българско царство

Автор на експозето

Антоан Тонев

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

В паметника на Незнайния воин са положени 15 гилзи със свещена земя от 30 различни исторически места в България, свързани не само с военните ни победи, но и с цялостния държавен и културен възход на България?