Александър Сергеевич Пушкин

Александър Сергеевич Пушкин е роден на 26 май 1799 година в стара и доста заможна дворянска фамилия. Благодарение на огромните финансови възможности на семейството си Пушкин получава прекрасно образование и едва 15-годишен създава първата си творба – „Към приятеля стихотворец”. След това продължава образованието си в прословутия царски лицей в Царско село и след завършването му е признат за един от големите таланти в руската литература. В столицата Петербург Пушкин се впуска стремглаво в културния, а донякъде и в политическия живот, като се проявява в ролята на критик на самодържавието и въпиющата социална несправедливост, характерна за тогавашното руско общество. Принуден е от властите да напусне столицата, а от 1824 година дори за кратко е заточен в едно от семейните имения в провинциална Русия. По-късно поетът е помилван от царя и се завръща в Петербург, като продължава изключително продуктивната си творческа дейност, която обаче невинаги бързо попада в ръцете на читателите, тъй като Пушкин е една от основните мишени на царската цензура. Може би най-известните и обичани произведения на Пушкин са романът в стихове „Евгений Онегин” и драмата „Борис Годунов”. Бурният път на поета, изпълнен с желание за по-добър живот за сънародниците му, завършва след фатален дуел с Жорж Дантес, предизвикан от слухове за връзка на последния със съпругата на Александър Сергеевич. Дуелът се състоял на 27 януари 1837 година, като и двамата участници били ранени, но докато Дантес се възстановил, Пушкин бил смъртоносно ранен в корема и два дни по-късно починал. Така на 29 януари (10 февруари по нов стил) 1837 година Русия загубила един от най-великите си творци, а светът загубил един голям човеколюбец.

 

Паметникът на великия руски поет Александър Сергеевич Пушкин се намира в центъра на София, в градинката на руската църква „Свети Николай Чудотворец” и е дело на руския скулптор Вячеслав Клуиков и българския архитект Светослав Константинов. Открит е официално на 6 юни 2001 година по случай 202-та годишнина от рождението на поета. Макар и сравнително скромен като големина, монументът е изключително красив и по неповторим начин е успял да улови всички трепети и терзания, така характерни за Пушкин и неговото творчество. Поетът сякаш гледа някъде далеч напред в бъдещето и е отделен от всички дребни и маловажни проблеми. Мястото, на което е поставен паметникът, допринася за усилване на цялостното му въздействие и поради тази причина смятам, че е задължителна спирка за всеки, който е запленен от Евгений Онегин или някой друг от героите на Пушкин. Атмосферата при паметника на поета ни кара да си припомним любимите слова на бащата на модерната руска литература и да се потопим отново в неговото творчество.

 

Информация

Година на построяване

2001

Автор на паметника

скулптор Вячеслав Клуиков и арх. Светослав Константинов

Местоположение

GPS Координати

42.69612, 23.32924

Автор на експозето

Антоан Тонев

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Паметникът на Иларион Макариополски пред Синодалната палата е поставен през 1924 година?